امروزه تولیدات صنعت غذا بسیار گوناگون شده و از فعالیتهای کوچک و سنتی گرفته تا فرآیندهای صنعتی بزرگ، سرمایهبر و مکانیزه گسترده اند و کسب و کارهای مختلفی را دربر میگیرند. کسب و کار رستوران نیز یکی از کسب و کارهای صنعت غذا محسوب میشود. دانستن نحوه به وجود آمدن صنعت رستوران، نکات جالبی را به همراه دارد. با تاریخچه صنعت رستوران همراه ما باشید.
با اینکه کسب و کار تعاریف بسیاری دارد اما به جرات میتوان آنرا مجموعه فعالیتهایی برای بدست آوردن اهداف اقتصادی و اجتماعی و ایجاد ارزش محصول تعریف نمود. قاعده تمام کسب و کارها قانون تقاضا و عرضه است؛ بدیهی است که کسب و کار رستوران نیز از این قاعده مستثنی نبوده و نخواهد بود.
غذا، یک نیاز اولیه و فیزیولوژیکی است و همواره در طول تاریخ، نیاز و تقاضا برای آن وجود داشته است. رشد رستورانها در طول تاریخ با رشد شهرها ارتباط دارد. نیاز به مکان عمومی برای خوردن غذا در امپراتوری روم و چین باستان وجود داشته است.
دامداران و کشاورزان برای رساندن دام و محصولات خود به بازارهای مواد غذایی به شهرها میرفتند و اغلب، چندین روز در راه بودند. بدین ترتیب آنها به مکانی برای استراحت کردن و غذا خوردن نیاز داشتند. با وجود این نیاز و تقاضا، مکانی برای خوردن غذا و استراحت آنان در طول جادهها به وجود آمد. مسافرخانههایی نیز در وسط حومه شهر به وجود آمدند که غذا را در یک میز مشترک برای مسافران سرو میکردند. البته هیچ منو و گزینه ای وجود نداشت؛ چرا که انتخاب غذا با آشپز بود!
در اروپا از قرون وسطی تا دوره رنسانس، میخانهها و مسافرخانهها همچنان محل اصلی خرید یک غذای ساده و آماده بودند. در اسپانیا، غذاهای کوچک خوش طعمی از جمله تاپاس سرو میکردند. در انگلستان، سرو کردن سوسیس رایج بود و در فرانسه، خورش و سوپ عرضه میشد.

پس از سفر کریستف کلمب به قاره آمریکا در سال 1492، تجارت جهانی افزایش یافت. این دوره نقش مهمی در تبادل مواد غذایی و فرهنگهای مختلف داشت و غذاهای جدیدی به اروپا معرفی شد. با گذر زمان و گسترش تجارت جهانی و وارد شدن غذاهای بیشتری به اروپا، قهوه، چای و شکلات از جمله خوراکیهایی بودند که در غذاخوریهای عمومی سرو میشدند.
جایگاه آشپزی فرانسوی در پیدایش کسب و کار رستوران:
صنعت رستوران را میتوان مدیون آشپزی فرانسوی دانست. از لحاظ تاریخی، آشپزی عالی فرانسوی در یکی از روزهای سال 1533 میلادی آغاز میشود؛ زمانی که شاهزاده خانم ایتالیایی به نام کاترین به همسری دوک اورلئان (که بعدها با نام آنری دوم بر تخت پادشاهی فرانسه نشست) درآمد!
این بانوی ایتالیایی با خدم و حشم خود وارد پاریس شد؛ چند نفر از شفهای سرشناس ایتالیایی هم جز جهیزیه عروسی بودند. آنها سبک آشپزی ایتالیایی را که میراث دیرینه امپراطوری روم و داد و ستد بسیاری از اقوام دور و نزدیک از جمله ایران بود را با خود به دربار فرانسه بردند و نتیجه آن همین آشپزی عالی فرانسوی است که طرفداران بسیاری دارد.
در سال 1661 بود که چارلز دوم، پادشاه انگلستان، که سالها در فرانسه به سر برده بود و دیگر، نیمه فرانسوی شده بود، به انگلستان برگشت و شفهای فرانسویاش را با خود به لندن برد. چیزی نگذشت که اعیان و اشراف انگلیسی هم که نمیخواستند از پادشاه خود عقب بمانند، آشپزهای فرانسوی برای خودشان استخدام کردند و بنای آشپزی فرانسوی در طبقه بالای جامعه انگلیس هم گذاشته شد.
در قرن ۱۷ میلادی، با وجود آنکه همچنان وعدههای کامل غذایی در منازل خورده میشدند، تعدادی از اشرافزادگان که ثروتمند و دارا تر بودند، به جای استفاده از مکانهای عمومی، غذای خود را در یک سالن خصوصی میخوردند.
اما هنوز هم از صنعت رستوران، به معنایی که امروز میشناسیم خبری نبود!
رشد صنعت رستوران به طور خاص به قرن هجدهم میلادی برمیگردد. در این دوران، رستورانهای مدرن به معنای امروزین آن، با منویی از غذاهای مختلف ایجاد شدند. ظاهرا اولین رستوران مدرن در سال 1711 میلادی در فرانسه تاسیس شد.
و اما انقلاب فرانسه در سال 1789 رخ داد!
با انقلاب فرانسه و سرنگونی لویی شانزدهم (پادشاه فرانسه) و ماری آنتوانت (ملکه فرانسه و همسر لوئی شانزدهم)، احزاب از بین رفتند و آشپزهای شخصی آنها نیز از کار خود استعفا دادند و رستورانهای خودشان را در پاریس افتتاح کردند و در نهایت، راههای جدید، یکی پس از دیگری به روی کار آمدند تا اینکه امروزه میتوان از صنعت رستوران نام برد.
امروزه واحدهای غذایی در صنعت رستوران جزء اصولی ترین نهادها برای هر کشور و فرهنگی در جهان محسوب میشوند و به دلیل سودآوری بالای این صنعت، فعالیت در این حوزه، از جمله ایدههایی است که احتمالا به ذهن هزاران نفر خطور میکند.
امروزه علیرغم پتانسیل موجود در کشور، با بررسی صنعت رستوران در کشورمان، متوجه میشویم که متاسفانه اکثر فعالان این حوزه به اشتباه فراموش میکنند که رسالت کسب و کار رستوران در رفع خواسته و نیاز مشتری و مخاطبین و ذی نفعان چه میباشد؟! بسیاری از فعالان صنعت رستوران به اشتباه فراموش میکنند که در کسب و کار رستوران مدرن امروزی، تقاضای مشتریان علاوه بر نیاز فیزیولوژیکی به غذا، شامل ثبت تجربه و لحظات لذتبخش نیز میشود و داشتن یک کسبوکار پایدار در صنعت رستوران، مستلزم فروش محصولات غذایی به علاوه فروش احساس لذتبخش است. اما متاسفانه بیشتر فعالان صنعت رستوران، به جای پرداختن به مسائل زیرساختی، بیشتر به دکوراسیون و بخش آشکار این بیزینس توجه مینمایند و اینگونه میشود که در نهایت هم نمیتوانند نیازهای مشتریان و ذی نفعان را به درستی برآورده کنند و ورشکست میشوند.
جالب است بدانید بر اساس پزوهشهای صورت گرفته، از هر 4 رستوران تازه افتتاح شده، پس از گذشت 4 سال، تنها یکی باقی مانده است!
نداشتن دانش کافی در حوزه صنعت رستوران، ممکن است علاوه بر ورشکستگی، به خطر افتادن سلامت افراد جامعه را نیز در پی داشته باشد.
یکی از خدمات ما به مشاوره راه اندازی رستوران، کیترینگ و کافه اختصاص دارد؛ که در آن، خدمات متنوعی را به سرمایهگذاران، کارآفرینان، مدیران و فعالان کسبوکارهای این حوزه ارائه میدهیم و در تمام مراحل از طرحریزی تا توسعه و بهبود انواع کانسپتها همراه آنها هستیم.