وبلاگ مدیریت و کسب‌و‌کار, وبلاگ صنایع غذایی و آشامیدنی, وبلاگ صنعت خدمات غذا و نوشیدنی

چرخه کیفیت (PDCA) یا چرخه دمینگ را بهتر بشناسیم!

پیشتر از جایگاه مفهوم کیفیت در موفقیت سازمان صحبت کردیم و گفتیم که برای رسیدن به کیفیت مطلوب، تنها بازرسی و نظارت بر عوامل تولیدکننده کافی نیست و به هماهنگی تمام عوامل موثر بر تولید نیاز است. در عمل، 4 مرحله مهم در این امر دخالت دارند که به چرخه کیفیت (PDCA) یا چرخه دمینگ معروف‌اند. این چرخه، همانطور که از نامش پیداست به صورت دایره‌وار و چرخشی کار خود را انجام می‌دهد و از 4 مرحله برنامه‌ریزی (Plan)، اجرا (Do)، کنترل (Check) و (Act) با ترجمه اقدامات اصلاحی تشکیل شده است. از این روش برای کنترل و بهبود مستمر محصولات و فرآیندهای سازمان استفاده می‌شود و می‌تواند در بخش‌های مختلفی مانند بازاریابی، بهبود و توسعه محصول جدید، افزایش فروش و رضایت مشتری، بهبود کیفیت محصولات و خدمات به کار گرفته شود.

پیشنهاد می‌کنیم این مقاله را مطالعه نمایید: با مفهوم کیفیت و جایگاه آن در موفقیت سازمان بیشتر آشنا شویم!

ادوارد دمینگ برای بهبود کیفیت، چرخه یا دایره دمینگ را پیشنهاد داد و به همین جهت نام آن را چرخه دمینگ یا کیفیت گذاشته‌اند.

چرخه کیفیت
چرخه کیفیت یا چرخه PDCA یا چرخه دمینگ

چرخه کیفیت، یک مدل موثر در تمام فرآیندهای سازمان محسوب می‌شود و باید اذعان داشت که علیرغم سادگی، بسیار کارآمد است و پایه بسیاری از تکنیک‌های مهندسی کیفیت و سیستم‌های مدیریتی می‌باشد. در ادامه، این چرخه را برای رسیدن به کیفیت مطلوب محصولات بررسی می‌کنیم.

رسیدن به اهداف سازمانی تعریف شده، نیازمند یک برنامه‌ریزی دقیق و هدف‌مند است؛ لذا فاز اول و مهم این چرخه، به Plan یا طرح و برنامه‌ریزی مربوط می‌شود. در این مرحله لازم است نوع تولید و ویژگی‌های محصول مورد نظر، به همراه ماشین‌آلات و تجهیزات لازم برای تولید تعیین شوند و همچنین نیروی انسانی، مواد اولیه و افزودنی و فرمولاسیون و تکنیک‌های تولید مشخص شده باشند.

مرحله دوم، Do یا اجرا کردن برنامه و طرح تهیه شده در مرحله اول است. برای حصول اطمینان از برنامه‌ریزی که در مرحله قبل انجام شده است، به اجرای حداقل آزمایشی و تحلیلی آن‌ها نیاز می‌باشد تا خطاها و مشکلات معلوم شوند و بتوان در فاز عملیاتی، نسبت به رفع آن‌ها اقدام نمود. انجام اقدامات لازم برای آغاز تولید محصول، شامل مواردی از قبیل نصب و راه‌اندازی تجهیزات، دریافت و انبارش مواد و ملزومات بسته‌بندی و آموزش نیروهای انسانی می‌شود.

مرحله سوم، Check یا کنترل و بازرسی است. در این مرحله با استفاده از روش‌های مناسب، بررسی می‌کنیم که آیا ویژگی‌های محصولاتمان با ویژگی‌های از پیش تعیین‌شده مطابقت دارند یا خیر؟ اگر پاسخ سوال منفی بود بیانگر این است که در اقدامات انجام شده در مراحل قبلی، اشکال یا اشکالاتی وجود دارد که لازم است مشخص شده و نسبت به رفع آنها اقدام شود.

مرحله آخر این چرخه به اقدام اصلاحی (Act) مربوط می‌شود که با توجه به نتیجه مرحله سوم انجام می‌گیرد.

چرخه کیفیت یا چرخه PDCA یا چرخه دمینگ می‌تواند تمامی بخش‌های کوچک و بزرگ تمامی سازمان‌ها و بنگاه‌های اقتصادی را به صورت دائمی مورد بررسی قرار دهد و روشی کارآمد جهت کنترل کیفیت و بهبود آن در تمام فعالیت‌های سازمان و متعاقبا افزایش کیفیت محصولات و خدمات سازمان/ کسب‌و‌کار محسوب می‌گردد.

ما در صنعت‌سازان مِلِچ با ارائه خدمات متنوعی از جمله مشاوره کسب و کار و مدیریت، در تمامی مراحل از طرح‌ریزی تا توسعه و بهبود، در کنار سرمایه‌گذاران، کارآفرینان و مدیران تمامی بنگاه‌های اقتصادی (با تمرکز بر صنعت غذا) هستیم و همواره تلاش خواهیم کرد که سهم خودمان را در بهبود وضعیت جامعه بپردازیم.

دیدگاهتان را بنویسید