وبلاگ صنایع غذایی و آشامیدنی

آشنایی با خط تولید سوسیس و کالباس صنعتی!

خط تولید سوسیس و کالباس

در مقالات قبلی از تاریخچه تولید سوسیس و کالباس صحبت کرده‌ایم و می‌دانیم که از قدیمی‌ترین محصولات گوشتی هستند. در این مقاله به خط تولید سوسیس و کالباس می‌پردازیم. از لحاظ تکنولوژی تهیه، تفاوت چندانی بین کالباس و سوسیس وجود ندارد و اختلاف آنها بیشتر به قطر، درصد رطوبت و فرمول مواد افزودنی و ادویه‌‌جات برمی‌گردد.

پیشنهاد می‌کنیم این مقاله را مطالعه نمایید: تاریخچه تولید سوسیس و کالباس!

در ابتدا تجهیزات خط تولید سوسیس و کالباس را معرفی می‌کنیم تا علاوه بر آشنایی با تجهیزات و ماشین‌آلات این صنعت، با خط تولید هم به صورت نسبی آشنا شوید. سپس خط تولید را از صفر تا 100 می‌گوییم و در ادامه از مواد اولیه و افزودنی‌های این صنعت صحبت خواهیم کرد.

پیشنهاد می‌کنیم این مقاله را مطالعه نمایید: آشنایی با خط تولید سرکه صنعتی

آشنایی با تجهیزات و فرآیندهای خط تولید سوسیس و کالباس

از آنجایی که سوسیس و کالباس جز فرآورده‌های گوشتی محسوب می‌شوند؛ گوشت یکی از مواد اولیه اصلی این صنعت محسوب می‌شود. ولی این گوشت ورودی به حالت‌های مختلفی امکان وارد شدن به خط تولید را دارد! ممکن است گوشت گرم باشد و یا ممکن است به صورت منجمد وارد مجموعه شود.

یکی از تجهیزات لازم در صنعت سوسیس و کالباس، چرخ گوشت صنعتی است که در اندازه‌های مختلف تولید شده‌اند و بسته به نوع خط تولید، انواع متفاوتی دارند. چرخ گوشت معمولی یا بالای صفر درجه سلسیوس و چرخ گوشت منجمد یا زیر صفر درجه سلسیوس، دو نوع مورد استفاده در این صنعت هستند که باید با در نظر گرفتن سرمایه، فضا و حجم و ظرفیت تولید، خریداری شوند.

چرخ گوشت
نمونه‌ای از چرخ گوشت صنعتی

البته اگر دقیق‌تر بخواهیم تجهیزات مورد استفاده در این قسمت را بررسی کنیم؛ باید به دستگاه‌های برش لاشه و گوشت هم اشاره نمود. استفاده از دستگاه برش گوشت می‌تواند از استهلاک دستگاه چرخ گوشت جلوگيری كرده و چرخ كردن گوشت، به خصوص گوشت منجمد را آسان‌تر كند. قطعات بزرگ گوشت قبل از ورود به چرخ گوشت، توسط اين دستگاه در ابعاد مختلف به قطعات كوچكتر تقسيم شده و آنها را برای چرخ شدن آماده می‌كند.

دستگاه‌های جداکننده هم از دیگر تجهیزات این صنعت می‌باشد. دستگاه‌های جداکننده یا Separator جهت جداسازی زردپی (Tendon) و بافت پیوندی از گوشت و همچنین جهت استخوان‌گیری با سیستم‌های مختلف جداسازی توسط کارخانه‌های سازنده ساخته و عرضه می‌گردند.

دستگاه مخلوط‌کن در کارخانه‌های فرآورده‌های گوشتی به منظور مخلوط کردن گوشت چرخ شده با نمک و ادویه‌جات و سایر مواد افزودنی طبق فرمول مربوطه به کار گرفته می‌شوند.

دستگاه کاتر یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین ماشین آلات کارخانجات فرآورده‌های گوشتی به حساب می‌آید. به طور کلی وجود این دستگاه برای تهیه کلیه فرآورده‌هایی که در تکنولوژی ساخت آنها خرد و مخلوط شدن گوشت دقیقا و عمیقا مطرح می‌باشد، مانند تولید سوسیس و کالباس، اجتناب‌ناپذیر است. این دستگاه جهت بریدن به قسمت‌های ریز و مخلوط نمودن گوشت با سایر مواد مورد مصرف در تهیه انواع سوسیس و کالباس به کار می‌رود. کاترهای مدرن شامل یک کاسه جهت ریختن مواد اولیه در آن هستند که دارای حرکت دورانی در حول محوری و معمولا دارای 2 نوع سرعت متفاوت می‌باشند. داخل این مخزن هم تیغه‌های برنده می‌چرخند. امروزه برای تولید کاترهای مدرن و با توان بالا صرفا از فولاد زنگ نزن استفاده می‌شود. تیغه‌هایی که بعضا توانایی 6000 دور در دقیقه را دارند. اندازه هر کاتر به میزان ظرفیت کاسه آن بستگی دارد که توسط کارخانه‌های سازنده آن بین 10 تا 1200 لیتر متغیر می‌باشد. البته کاترهای 10 تا 40 لیتری که مینی‌کاتر نامیده می‌شوند جهت تحقیقات آزمایشگاه‌های تکنولوژی فرآورده‌های گوشتی مورد مصرف قرار می‌گیرند. تعداد، شکل و طرز قرار گرفتن تیغه‌های برنده در دستگاه کاتر به نوع فرآورده بستگی دارد و متفاوت است. برخی از دستگاه‌های کاتر به پمپ تخلیه هوا مجهز هستند که موجب کوتریزاسیون در خلا می‌گردند که سبب افزایش مرغوبیت فارش (خمیر سوسیس و کالباس) خواهد شد.

کاتر
نمونه‌ای از کاتر

البته در این صنعت، دستگاه‌های دیگری نیز به منظور بهبود کیفیت فرآورده‌های گوشتی پخته و عمل آمده به کار گرفته می‌شوند. مانند دستگاه‌های مخصوص غلتاندن و ماشاژ گوشت که تحت عنوان دستگاه تامبلر (Tumbler) توسط کارخانه‌های سازنده ساخته و عرضه می‌شوند. در سال‌های اخیر در تجهیزات و ماشین‌آلات مورد استفاده در صنایع گوشت تحول عظیمی ایجاد گردیده است که زائیده رشد پژوهشی در زمینه الکترونیک می‌باشد. دستگاه‌های غلتانیدن و ماساژ گوشت نیز از این تحول بی‌بهره نبوده و امروزه دستگاه‌های تمام اتوماتیک با سیستم کامپیوتری وارد بازار شده‌اند. این دستگاه‌ها که APR یا Automatic Pulmonary Reactors نامیده می‌شوند مجهز به کامپیوتر و سیستم کنترلی PLC یا Programmable Logic Controllers هستند. بدین صورت پارامترهای مهم تکنولوژی مانند زمان ماساژ، سرعت گردش مخزن، نوع ماساژ و میزان خلا، همگی توسط کامپیوتر به دستگاه‌ها منتقل شده و کلیه مراحل به صورت اتوماتیک انجام می‌پذیرد. با پیشرفت تکنولوژی دستگاه‌های دیگری تحت عنوان دستگاه تزریق و ماساژ وکیوم شده است که امروزه در کارخانه‌های بزرگ از آن استفاده می‌شود.

تامبلر
نمونه‌ای از تامبلر وکیومی

دستگاه پرکن یا فیلر در کارخانه‌های فرآورده‌های گوشتی به منظور پر کردن فارش آماده انواع سوسیس و کالباس به داخل پوشش‌ها، ظروف شیشه‌ای و یا قوطی‌های کنسرو مورد استفاده قرار می‌گیرند که انواع مختلفی هم دارند.

دستگاه‌های دیگری هم در خط تولید سوسیس و کالباس نقش دارند که دستگاه‌های مکمل فیلر نامیده می‌شوند. مثلا دستگاه سوسیس پیچ که وظیفه تنظیم اندازه سوسیس‌ها هنگام پرکردن پوشش و نیز گره زدن یا پیچیدن دو سر آنها را بر عهده دارد و در کنار لوله پرکن دستگاه فیلر نصب می‌گردد و یا دستگاه سوسیس جمع کن که سوسیس‌های آماده شده را جمع آوری می‌کند.

دستگاه منگنه‌زن از دیگر تجهیزات خط تولید سوسیس و کالباس می‌باشد. این دستگاه جهت بستن دو سر پوشش‌های پرشده کالباس توسط منگنه‌های فلزی که بیشتر از جنس آلومینیوم می‌باشد به کار گرفته می‌شود و به 3 نوع تمام اتوماتیک، نیمه‌اتوماتیک و دستی تقسیم‌بندی می‌گردند.

پرکن

دستگاه‌های مخصوص حرارت دادن نیز از تجهیزات این صنعت محسوب می‌شوند که به منظور حرارت دادن و پختن قطعات گوشت و یا فرآورده‌های گوشتی حرارت دیده و پخته و همچنین به منظور پاستوریزاسیون نیمه کنسروها و نیز استریلیزاسیون کنسروهای گوشتی در انواع مختلف وجود دارند. (البته در کشور ما فرآورده‌های گوشتی کنسرو شده بندرت تهیه می‌گردند) پرکاربردترین دستگاه‌های مخصوص حرارت دادن در صنعت سوسیس و کالباس کشورمان به دستگاه‌های پخت مربوط می‌شود. فرآورده با واگن مخصوص وارد این اتاق ها می‌شود؛ در اتاق‌ها محکم بسته شده و برای مدت معینی جهت حرارت دیدن و یا پختن در آن باقی می‌مانند. با تامین انرژی حرارتی دستگاه، پختن فرآورده توسط هوای داغ اشباع شده از بخار آب با فشار پایین انجام می‌پذیرد. البته اتاق پخت نسبت به دیگ‌های پخت دارای مزایای فراوانی است. علاوه بر راحتی و سرعت عمل، از نظر بهداشتی هم مناسب‌تر بوده و ضمنا موجب حفظ بو و طعم آروماتیک و نیز ویتامین‌های محلول در آب فرآورده خواهد شد.

اتاق پخت
نمونه‌ای از اتاق‌های پخت خط تولید سوسیس و کالباس

حالا که از آروماتیک صحبت کردیم، شاید بد نباشد که از اتاقک‌های مخصوص دود دادن در کارخانجات فرآورده‌های گوشتی هم صحبت کنیم. اتاقک‌های دود معمولا ساختمانی شبیه اتاق پخت دارند. اتاقک‌های مدرن به صورتی تعبیه شده‌اند که علاوه بر دود دادن، اعمال حرارت دادن، خشک کردن فرآورده‌های خام عمل آمده و پختن فرآورده‌های پخته نیز در آنها انجام می‌پذیرد. گفتنی است که دود در این تجهیزات، خارج از اتاقک دود تولید می‌گردد.

تجهیزات دیگری هم در خط تولید سوسیس و کالباس استفاده دارند؛ فقط پیشنهادمان این است که با آنها در حین بررسی خط تولید این صنعت آشنا شویم. به زبان ساده در اولین مرحله، آماده‌سازی مواد اولیه را داریم که در ادامه مفصل‌تر در موردشان صحبت می‌کنیم. مرحله عمل‌آوری را داریم که از بعضی تجهیزات این قسمت مانند تامبلر و مخلوط کن صحبت کردیم. یکی دیگر از تجهیزات این صنعت به همین مرحله مربوط می‌شود؛ چراکه ممکن است در این مرحله قصد داشته باشیم که محلول‌های عمل آورنده به قطعات گوشت تزریق شوند. این مرحله معمولا توسط دستگاه تزریقی مواد عمل آورنده که معمولا به نام Injector شناخته می‌شود، انجام می‌شود.

تزریق کننده
نمونه‌ای از تزریق‌کننده خط تولید سوسیس و کالباس

در ادامه خط تولید سوسیس و کالباس به مرحله کاتریزاسیون می‌رسیم که توسط دستگاه کاتر صورت می‌پذیرد و توضیحات لازم را ارائه داده‌ایم. اگر بخواهیم بهترین روش کاتریزاسیون را بگوییم باید گفت نکته‌ای که نباید فراموش شود این است که در تولید سوسیس و کالباس پارامتر دما اهمیت بسیاری دارد و باید در هر مرحله کنترل گردد. پس از ریختن مواد در دستگاه کاتر، به دلیل کار کردن دستگاه و به هم زدن مواد، دما بالا می‌‌رود و خمیر شل می‌شود و باعث افت کیفیت محصول می‌شود. لذا برای غلبه بر این مشکل، قطعات یخ، علاوه بر موادی که وارد دستگاه کاتر می‌شود، به فرمولاسیون هم اضافه می‌‌شوند. این کار سبب پایین آمدن دما و سفت شدن خمیر می‌شود. حالا یخ مورد نیاز چگونه تامین می‌شود؟ یکی دیگر از تجهیزات لازم برای تولید سوسیس و کالباس، دستگاه تولید یخ می‌باشد که در انواع مختلفی عرضه می‌شوند.

سپس وارد مرحله پرکردن می‌شویم که عمده دستگاه‌های مربوط به آن را معرفی کرده‌ایم. پس از پوشش‌دهی خمیر سوسیس و کالباس به مرحله پخت می‌رسیم. هر روش پختی که در تولید سوسیس و کالباس صنعتی استفاده می‌شود باید بتواند دمای عمق و سطح فرآورده را به حد مورد نیاز برساند. معمولا تمام محصولات سوسیس و کالباس، در اتاق پخت، مرحله پخت با بخار را طی می‌کنند. برای اینکه بخار به تمامی محصولات به طور یکسان برسد بهتر است در اتاق پخت، از یک فن برای سیرکوله شدن بخار استفاده شود. دمای اتاق پخت 80 درجه سانتی‌گراد می‌باشد و محصولات با توجه به قطرشان، باید مدتی در اتاق پخت بمانند. سوسیس به دلیل داشتن قطر کمتر نسبت به کالباس، مدت زمان کمتری را در اتاق پخت می‌‌ماند (حدودا یک ساعت و نیم) اما کالباس مدت زمان بیشتری را لازم دارد. (3 تا 5 ساعت)؛ گفتنی است زمانی که دمای عمق محصول به 72 درجه سانتی‌گراد (به عنوان دمای پاستور) برسد، پخت کامل انجام شده است.

پس از اینکه محصولات، زمان و دمای مخصوص به خود را در اتاق طی کردند، به مرحله سرد شدن می‌رسیم که با استفاده از دوش آب سرد انجام می‌شود. پس از سرد کردن کامل و خشک شدن پوشش‌ها، محصول را به سردخانه بالای صفر منتقل می‌کنیم. در آخر هم به مرحله نشانه‌گذاری و بسته‌بندی می‌رسیم تا هم اطلاع رسانی به مصرف‌کننده انجام گیرد و هم محصولات، قابلیت ردیابی و شناسایی داشته باشند.

آشنایی با مواد اولیه و افزودنی‌های خط تولید سوسیس و کالباس

تا به اینجای کار، حین معرفی تجهیزات مورد نیاز این صنعت، به برخی از مواد اولیه خط تولید هم اشاراتی کرده‌ایم. مثل گوشت یا یخ! برای تکمیل گفته‌های این خط تولید، شاید بد نباشد که اول ببینیم انگیزه تولید این فرآورده‌های گوشتی چیست؟

انگيزه ايجاد این فرآورده‌های گوشتی اين بوده است كه به وسيله گوشت و مواد ديگر، محصولی توليد شود كه علاوه بر تامين پروتئين و انرژی مورد نياز، قيمت كمتر از گوشت و طعم و مزه خوب و دلخواهی داشته باشد و سريع و آسان نیز قابل مصرف باشد. پس علاوه بر گوشت و یخ، مواد دیگری مانند چربی و روغن، امولسیفایر، پروتئین‌های غیرگوشتی مانند پروتئین شیر (کازئین)، پروتئین گندم (گلوتن)، پروتئین پنیر، پروتئین سویا و یا سفیده تخم مرغ هم استفاده می‌شوند که هم نقش امولسیفایر و هم نقش پرکننده (Filler) و جاذب رطوبت را در فرآورده‌های گوشتی ایفا می‌کنند. حالا که از پرکننده‌ها صحبت کردیم، از آرد گندم، نان خشک، نشاسته و آرد سویا هم بگوییم که ممکن است برای بالا بردن حجم محصولات استفاده شوند. ادویه‌جات هم از دیگر مواد افزودنی این محصولات هستند که مانند مابقی مواد اولیه، مطابق فرمولاسیون، آماده‌سازی می‌شوند و مورد استفاده قرار می‌گیرند.

از آنجایی که به دلیل طعم و مزه، معمولا در خط تولید سوسیس و کالباس بیش از 2 درصد نمک طعام به فارش اضافه نمی‌شود و این مقدار نمک برای ایجاد قدرت یونی مناسب کافی نیست، از املاح اسیدهای خوراکی مانند سیترات، تارتارات، استات و لاکتات سدیم و پتاسیم که دارای طعمی خنثی بوده نیز استفاده می‌شود.

فسفات‌ها هم در این صنعت کاربرد دارند. آنها شامل بالا بردن میزان pH، بالا بردن قدرت یونی، افزایش قابلیت حفظ آب، پایداری پروتئین‌ها هنگام انعقاد آنها در حین حرارت و همچنین بهبود پخش شدن چربی می‌شوند. همچنین به عنوان آنتی اکسیدان عمل می‌کنند و باعث کاهش رشد بسیاری از میکروب‌های عامل فساد خواهند شد.

برای ماندگاری کالباس و سوسیس، علاوه بر نمک و فسفات‌ها از نگهدارنده‌‌های دیگری همچون نیتریت سدیم نیز استفاده می‌‌شود. این مواد از رشد میکروارگانیسم‌ها، به ویژه انواع بی‌هوازی مثل کلستریدیوم جلوگیری می‌‌کنند و همچنین در ایجاد رنگ صورتی و طعم و بوی گوشت سوسیس و کالباس موثر هستند. حد مجاز استعمال “نیتریت” در سوسیس و کالباس حدود 120ppm یا 120 قسمت در میلیون است. در صورتی که در فرمولاسیون سوسیس و کالباس فقط از نمک طعام استفاده شود و نیتریت به کار نرود، این محصولات به رنگ سفید-خاکستری در خواهند آمد که اصطلاحا “محصولات سفید” نامیده می‌شوند. نيترات سديم در بدن انسان به نيتروزآمين تبديل شده و سرطان‌زا می‌باشد؛ به همين خاطر معمولا ويتامين C را به فرآورده اضافه می‌كنند تا از شكل‌گيری نيتروزآمين طی عمل گوارش جلوگيری شود.

مقدار مجاز استفاده از نیترات و نیتریت در صنعت سوسیس و کالباس در استاندارد مربوطه وجود دارد اما به هرحال می‌توان برای کاهش مصرف و افزایش ارزش پیشنهادی محصولات از مواد دیگری هم استفاده کرد و میزان مصرفی نیترات و نیتریت در فرمولاسیون را کاهش داد. مثلا می‌توان از موادی همچون اسید آسکوربیک، سوربات، پودر آناتو، پودر Cranberry و پودر گوجه‌فرنگی برای کاهش مصرف نیتریت و نیترات در فرمولاسیون بهره گرفت.

مسلما در این صنعت هم مانند دیگر صنایع و دیگر کسب‌و‌کارهای کشورمان، تقلب‌ها و تخلفاتی وجود دارد که توسط شركت‌های غيرمعتبر و خاطی انجام مي‌پذيرد. مانند: استفاده از گوشت نامرغوب، افزودن پودر استخوان به فرآورده یا افزودن پودر خون به آن و یا افزودن نيتريت و نیترات به مقادير بيش از حد برای بهبود رنگ و جلوگيری از رشد ميكروارگانیسم‌ها و نمی‌شود منکر این مسئله شد؛ اما خوشبختانه اخیرا با بررسی محصولات این صنعت در بازار، شاهد پیشرفت شایانی هستیم و هستند مجموعه‌هایی که با رعایت اصول مدیریتی و مهندسی کیفیت، در تلاش برای ارائه محصولات باکیفیت و ایمن می‌باشند.

گفتنی است که سرانه مصرف سوسیس و کالباس، با توجه به جوان بودن جمعیت کشور و افزایش اشتغال زنان و همچنین سرعت و سهولت در تهیه این فرآورده‌‌ها رو به افزایش است و کماکان این صنعت قدیمی، پتانسیل و فرصت‌های فراوانی را در کشورمان دارد.

مسلما موفقیت در صنعت غذا مستلزم رعایت نکات ریز و درشت بسیاری است. ما با ارائه خدمات متنوعی از قبیل مشاوره صنایع غذایی از طرح‌ریزی تا توسعه و بهبود انواع واحدهای تولیدی در کنار سرمایه‌گذاران، کارآفرینان و مدیران و فعالان صنعت غذا هستیم تا سهم خود را در بهبود صنعت غذای کشور و سلامت جامعه ایفا نماییم. با ما همراه باشید.

دیدگاهتان را بنویسید